Wydawca treści
Warsztaty Leśne Smakołyki z Kołami Gospodyń Wiejskich
29 sierpnia w Leśnym Ośrodku Edukacyjnym im. red. Andrzeja Zalewskiego w Jedlni-Letnisku odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Leśne smakołyki”. Spotkanie przeznaczone było dla kół gospodyń wiejskich, a prowadził je znany kucharz Jakub Wolski.
Spotkanie było odpowiedzią na zgłaszane przez koła prośby o zorganizowanie szkolenia dotyczące gotowania potraw z dziczyzny. Gospodynie chciały poszerzyć w ten sposób ofertę dań, serwowanych podczas festynów i innych imprez plenerowych, na których wystawiają swoje stoiska.
W całodniowym kulinarnym spotkaniu wzięło udział 100 osób z 32 kół gospodyń wiejskich regionu radomskiego. Gośćmi spotkania byli senator RP Stanisław Karczewski, który objął honorowy patronat nad wydarzeniem oraz poseł Marek Suski, poseł – leśnik Dariusz Bąk, a także Małgorzata Szymańczak, kierownik Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Grójcu i Agnieszka Pasek, dyrektor Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Radomiu. Wszyscy zgodnie podkreślali znaczenie działalności kół dla pielęgnowania tradycji regionu radomskiego i rozwoju społecznego.
W tajniki „dzikiej kuchni” wprowadził uczestniczki znany kucharz Jakub Wolski wraz z zespołem – uczestnik 6. edycji telewizyjnego show „Hell’s Kitchen”, pomysłodawca podróży kulinarnej „Dziki Food Truck”, zdobywca tytułu „Mistrza Kulinarnego”, członek „Klubu Szefów Kuchni” i właściciel restauracji. Ma na swoim koncie także wiele szkoleń i pokazów kulinarnych w całej Polsce. Specjalizuje się w kuchni z dziczyzny.
Gospodynie uczyły się przygotowywać potrawy z darów lasu, takich jak dziczyzna, grzyby, owoce leśne i zioła. Przyrządziły m.in. tatara z jelenia z czosnkiem niedźwiedzim, jelenia w śmietanie z grzybami, bulion z bażanta, hummus z pieczonego buraka z topinamburem i miodem malinowym oraz terteletki z owocami leśnymi.
Warsztatom towarzyszyła wystawa o grzybach, podczas której uczestniczki szkolenia mogły porozmawiać z przedstawicielami Sanepidu na temat rozpoznawania grzybów i profilaktyki przeciwkleszczowej. Karina Rudzka z Zielarskiego Kącika Kari poprowadziła warsztaty zielarskie z robienia herbatek ziołowych i soli ziołowej. Przedstawiciele Stowarzyszenia Pszczelarzy Leśników prezentowali różne rodzaje miodów i produkty pszczele oraz opowiadali o ich właściwościach, na ich stoisku było można także zobaczyć edukacyjny ul pokazowy. Adrian Bąk z Wydziału Ochrony Lasu RDLP w Radomiu przeprowadził konkurs o tematyce łowieckiej.
Podczas warsztatów swoje stoiska prezentowały również nadleśnictwa z terenu Puszczy Kozienickiej: Kozienice, Radom i Zwoleń. Leśnicy poprowadzili zajęcia edukacyjne na temat zrównoważonego korzystania z lasów. Nie zabrakło także degustacji produktów marki „Dobre z Lasu”, propagującej zdrową żywność pochodzącej z polskich lasów.
Organizatorami kulinarnego spotkania były Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu, nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Kozienicka” – Nadleśnictwo Kozienice, Nadleśnictwo Radom i Nadleśnictwo Zwoleń oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Radomiu i Stowarzyszenie Pszczelarzy Leśników.
Wydarzenie zostało dofinansowane przez Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.
Przedstawiciele kół gospodyń wiejskich, które wzięły udział w wydarzeniu podkreślali potrzebę organizacji tego typu spotkań, podczas których ogromną wartością jest wymiana doświadczeń i nabycie nowych umiejętności oraz wzajemne inspiracje.